Website ds. Hans van Dalen

PREDIKANT TE KUDELSTAART

Een open huis

Kerkdienst voor jong en oud
10 september 2017
Schriftlezing: Lucas 4:16-22

“Volgens zijn gewoonte ging Jezus op sabbat naar de synagoge” (Lucas 4:16)

Waarom ga je naar de kerk? Waarom ga je naar de kindernevendienst?

Jezus ging niet naar de kerk. Die was er nog niet toen Hij op aarde was. Hij ging naar de synagoge, de Joodse kerk. En dat lijkt veel op onze kerk, het is ook een beetje anders. Waarom ging Jezus naar de synagoge?

Je kunt misschien naar de kerk gaan omdat er iets leuks te beleven valt. Er wordt een spannend verhaal uit de Bijbel verteld of voorgelezen. Op de kindernevendienst maak je een leuk werkje, een puzzel of een mooie kleurplaat. In de kerk kun je een goede preek horen of samen een prachtig lied zingen. De organist speelt een mooi stuk op het orgel. Allemaal leuke dingen. Dat wil je wilt niet missen. Daar wil je bij zijn. Dat is zo, maar… Jezus gaat niet in de eerste plaats om er iets leuks te beleven.

Je kunt ook naar de synagoge, naar de kerk gaan, omdat je er behoefte aan hebt. Als je verdrietig bent heb je behoefte aan een opbeurend woord. Als je blij bent, wil je dat aan anderen en zeker ook aan God vertellen. Dat kun je in de kerk. Je kunt naar de kerk gaan omdat je dat nodig hebt. Maar als je het aan Jezus zou vragen? Nee, Jezus gaat niet in de eerste plaats uit behoefte naar de synagoge.

Je kunt ook naar de synagoge, naar de kerk gaan om mensen te ontmoeten. Vrienden en bekenden, kinderen van je school, misschien wel uit je klas of zelfs neefjes en nichtjes, die ook naar de kerk gaan. Samen met elkaar: Dat is gezellig. Iets samen beleven. Mensen, die niet meer naar de kerk kunnen, zullen dat nog het best begrijpen. Ze kunnen wel naar een kerkdienst luisteren via een CD, de radio of TV. Maar zij missen dan toch die ontmoeting met elkaar.

Samen met elkaar je geloof beleven - Dat zal bij Jezus vast en zeker ook meespelen. Uit de Bijbel hebben we gelezen, dat Jezus in Nazareth is. Dat is het dorp, waar Jezus gewoond heeft als kind. Hij is er opgegroeid. In de synagoge van Nazareth komt Hij dus vast veel oude bekenden tegen: Vriendjes van vroeger, neefjes en nichtjes, Zijn broers en zusters. Jezus voelt zich vast weer eens echt helemaal thuis.

Maar nee, Jezus gaat ook niet in de eerste plaats naar de synagoge om mensen te ontmoeten. Hij gaat niet vanwege de gezelligheid.

Jezus gaat in de eerste plaats: Volgens zijn gewoonte.

Hij GAAT gewoon, omdat Hij dat altijd doet. Omdat Hij dat altijd gewend is.

Gewoonte: Natuurlijk ook dat heeft met Nazareth te maken. Gewoonten leer je thuis via de opvoeding. Die krijg je van huis uit mee – van pappa en mamma. Ze worden je met de paplepel ingegoten, zeggen we wel eens. En later raak je ze moeilijk meer kwijt. Er blijft altijd wel iets van hangen.

Zo gaat Jezus naar de synagoge. Zoals Hij dat van jongs af aan gewend is.

Aan de hand van Jozef heeft Hij vroeger naar de synagoge leren lopen. En dat gaat in een synagoge een beetje anders dan bij ons. Toen Hij nog heel klein was, mocht Jezus bij de vrouwen zitten. Bij zijn moeder Maria op schoot. En daar is het niet bij gebleven. Hij heeft die gewoonte van thuis voor zichzelf overgenomen. Het is geen sleur, maar het is wel een gewoonte. Een goede gewoonte.

GOEDE gewoonte? Waarom? Kun je je tijd niet beter besteden? Waarom is naar de kerk gaan een goede gewoonte?

In een synagoge is één ding heel belangrijk. Het allerbelangrijkste. In een synagoge staat een grote kast. Als je die kast opendoet zie je dat er allemaal boekrollen in staan. Prachtige oude boekrollen. Het zijn de boeken van de Bijbel. In die kast – de Ark - zit de Bijbel. Het hoogtepunt van de dienst in de synagoge is als de Boekrol uit de kast komt. De boekrol wordt opengerold en het Woord van God wordt voorgelezen wordt.

Zo gebeurt het op die morgen in Nazareth ook: Iemand leest voor uit de Bijbel. En niet zo maar ‘iemand”: Jezus is het! Hij leest voor uit dat Woord van God.

En dan komt uit wat de profeten hebben voorzegd. Jezus is gekomen – de langverwachte, de Messias. Jezus leest voor – en Hij vertelt er wat over.

Hij houdt een preek. Een hele korte preek houdt Hij. Het wordt stil, muisstil, iedereen luistert ademloos. En er gebeurt iets bijzonders!

Zoals dat ook in de kerk kan gebeuren. Of in de kindernevendienst. Een verhaal uit de Bijbel wordt uitgelegd. Terwijl je aan het luisteren bent, gebeurt er iets. Dan voel je plotseling: Jezus is bij ons. Je ziet Hem niet. Je hoort het niet. Maar je voelt het. Je weet het heel zeker. Jezus heeft het gezegd: ‘Als twee of drie in Mijn Naam samen komen, dan kom Ik ook. Als je goed luistert, kun je MIJ horen praten. Door de woorden van de Bijbel heen’.Vroeg of laat spreekt het je aan. Je vind het zo mooi, dat je helemaal blij naar huis gaat. Hij was er. Hij is er. Ik heb Jezus ontmoet. Ik kan er weer een tijdje tegen. Tot de volgende keer. Volgende week zondag heet Jezus ons weer welkom. Welkom thuis – in het altijd open huis van God.