Website ds. Hans van Dalen

PREDIKANT TE KUDELSTAART

SPORT EN GELOOF

 

 

Van jongs af aan doe ik aan sport. Ik ben geen groot sportman. Ondanks mijn 1 meter en 93 centimeter een heel klein sportmannetje. Ik zit graag op mijn racefiets of mountainbike. Ik trap bijna elke week minstens één keer tegen een balletje bij de plaatselijke voetbalclub. Dat begon in mijn jeugd: bij de Christelijke Jongelieden Voetbalvereniging (CJVV) te Amersfoort. Het ‘christelijke’ van deze club bestond erin dat er alleen op zaterdag gevoetbald werd en – volgens de tegenstanders – op het veld minder gevloekt werd. In de loop van mijn bijna 50-jarige carrière heb ik het nooit verder gebracht dan een paar kampioenschappen in reserve onderafdelingen. Maar één ding had ik er altijd wel in: plezier! 

 

 

Het juni/juli nummer van het blad Woord en Dienst is voor een groot deel gewijd aan Sport. Vanuit verschillend uitgangspunt maar allen vanuit een gelovig oogpunt geven diverse schrijvers hun visie op sport. Het traditionele beeld van de dominee als stijve hark, die de mensen erop wijst dat geestelijke oefening veel belangrijker is dan lichamelijke oefening wordt helaas veelvuldig bevestigd. ‘Sport is verdwazing’. ‘Sport is noodzakelijk kwaad als je te dik bent of ziek bent geweest’. ‘Sport is een afgod met de sportschool als tempels en een eigen liturgie’. Dit negatieve beeld bevat veel waarheid. Toch is het goed om dat eens helemaal te doorbreken. Ik word dan gegrepen als ds. Kees van den Berg in een korte column vertelt over zijn passie voor Feijenoord.  

 

 

Zelf gaat mijn voorkeur uit naar de grote concurrent. Sinds ik in 1972 op het puntje van mijn stoel zat en Ajax tegen Panathinaikos voor de eerste keer de Europacup zag veroveren, ben ik verkocht. Want niet alleen actief, ook passief ben ik een sportfanaat. Zonder al die verderfelijke uitwassen te vergoelijken, houd ik ervan om mateloos te genieten van een Touretappe of een Champions Leaguewedstrijd. Ik houd ervan als mens én als christen. Ik geloof dat de Schepper aan mensen ook sporttalenten heeft gegeven. Of je die talenten ge- of misbruikt is aan jou om te verantwoorden. Dat je die talenten ontwikkelt en er anderen een  plezier mee doet kan jouw roeping zijn. Ik geloof dat God een mens niet voor niets een lichaam heeft gegeven. Het is zelfs Zijn tempel. Die moet je in topconditie proberen te houden. En (mooi meegenomen!): Ik vind dat nog leuk ook.

 

Reageren? Vul het formulier in! 

50268